TedTalksUncategorizedΣυμβουλές

To Κλειδί της Επιτυχίας: Το Σθένος

To Κλειδί της Επιτυχίας: Το Σθένος

Της Αφροδίτης Τζουγανάκη

Η Angela Lee Duckworth είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει μαθηματικά σε μαθητές της α’ Γυμνασίου σε δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης. Κατά την διάρκεια της διδασκαλίας της, επιχείρησε να αξιολογήσει το μαθησιακό υπόβαθρο των μαθητών της, όπως και τις αποδόσεις τους με την βοήθεια διαφόρων διαγωνισμάτων και ασκήσεων. Μέσα από αυτή την τυπική και συνήθη διαδικασία στις σχολικές αίθουσες, έκανε την εξής παρατήρηση: οι μαθητές με τις καλύτερες και υψηλότερες βαθμολογίες δεν ήταν απαραίτητα οι μαθητές με τους υψηλότερους δείκτες IQ.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μερικοί εκ των πιο εύστροφων μαθητών αδυνατούσαν να σημειώσουν υψηλές βαθμολογίες, ενώ μαθητές με χαμηλότερους δείκτες IQ, αποσπούσαν εξαιρετικές βαθμολογίες.

Ορμώμενη από την παραπάνω προβληματική, αναζήτησε τις πιθανές αιτίες, απ’ όπου πήγαζε αυτό το δυσανάλογο αποτέλεσμα. Εστίασε, λοιπόν, στην μαθησιακή συμπεριφορά και ψυχολογία, καθώς και στις εκπαιδευτικές μεθόδους εκμάθησης. Παράλληλα, εκπόνησε με την ερευνητική της ομάδα, μελέτες σε άτομα που ήταν αντιμέτωπα με κάθε είδους πρόκληση, προσπαθώντας να προβλέψουν τα ποσοστά επιτυχίας του καθενός και τους δείκτες από τους οποίους θα εξαρτώνταν η επιτυχία αυτή. Κατά τη διαδικασία συλλογής των παραπάνω ευρημάτων, προέκυψε μια κοινή συνισταμένη της επιτυχίας, ένα κοινό προγνωστικό. Κι όμως, αυτό δεν συνίσταται ούτε στην υγεία, την καλή εμφάνιση, το οικονομικό υπόβαθρο ή το δείκτη υψηλής νοημοσύνης των υποψηφίων. Ήταν το σθένος.

Σθένος. Μια έννοια κάπως άγνωστή, πιθανόν, για ορισμένους, αδιάφορη. Μια έννοια γύρω από την οποία σίγουρα δεν δομούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και σαφώς δεν εξετάζεται ως προαπαιτούμενη κατά την ακρόαση μας για μία θέση εργασίας. Σθένος, λοιπόν, είναι το πάθος, η θέληση και η επιμονή. Η κινητήριος δύναμη που μας προτρέπει να πετύχουμε, να μην τα παρατήσουμε. Να κατορθώσουμε να ανταπεξέλθουμε στην όποια δυσκολία και να μεταπηδήσουμε κάθε εμπόδιο, ανεξαρτήτως ευνοϊκών ή μη συνθηκών, ταλέντου ή υλικών εφοδίων. Παρότι, όπως φαίνεται, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό και γνώρισμα απαραίτητο για την επιτυχία, ας αναλογιστούμε πόσα λίγα γνωρίζουμε για αυτό. Ακόμη, ας σκεφτούμε το πρωταρχικό στάδιο, όπου βρισκόμαστε, ώστε να το αναπτύξουμε ή και γιατί όχι, να το διδάξουμε.

Μια εκ των πιο επικρατέστερων ιδεών ως προς την καλλιέργεια του σθένους, λοιπόν, αποτελεί η λεγόμενη νοοτροπία της ανάπτυξης (Growth Mindset). Σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση, η ικανότητα μάθησης δεν είναι ένας σταθερός παράγοντας, αλλά ένας μεταβλητός, άμεσα συνυφασμένος με την προσπάθεια, με την θέληση μας, με το πόσο πολύ επιθυμούμε να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για αυτό. Οφείλουμε, λοιπόν, ως νέοι, γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες, να είμαστε πρόθυμοι να αποτύχουμε, να κάνουμε λάθη και να μάθουμε από αυτά, να διδαχθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά και ξανά, να δοκιμαστούμε. Να έρθουμε αντιμέτωποι με την απογοήτευση και να την υπερνικήσουμε, θυμούμενοι πως η επιτυχία μας σε κάθε τομέα εξαρτάται αποκλειστικά από την θέληση μας να τα καταφέρουμε.

Να καλλιεργήσουμε, λοιπόν, με σθένος, το σθένος μας.

To TedTalk είναι διαθέσιμο στον παρακάνω σύνδεσμο: https://www.ted.com/talks/angela_lee_duckworth_grit_the_power_of_passion_and_perseverance?language=el

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.