TedTalks

How to Get Your Brain to Focus

How to Get Your Brain to Focus

Της Έφης Καρπαθάκη

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δυσκολεύεσαι τόσο να συγκεντρωθείς σε κάποια πράγματα; Είμαι και εγώ από αυτούς τους ανθρώπους που τους συμβαίνει. Με αφορμή αυτό, παρακολούθησα μια ομιλία TEDx που πραγματοποιήθηκε στο Manchester με ομιλητή τον Chris Bailey, έναν Καναδό συγγραφέα και σύμβουλο παραγωγικότητας. Η ομιλία πραγματεύεται για το πώς η ικανότητά μας να εστιάζουμε είναι το κλειδί για την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τη ζωή με νόημα. Ο Chris Bailey αναφέρεται στην δική του εμπειρία για το πως κατάφερε να κάνει τον νου του να εστιάζει περισσότερο, έχοντας καταλάβει ότι το κινητό τηλέφωνο του καταναλώνει πολύτιμο χρόνο.

Κι όμως έχει τόσο δίκιο! Αφιερώνουμε πάρα πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη κάθε μέρα χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Έκανε λοιπόν ένα πείραμα διάρκειας ενός μήνα όπου θα χρησιμοποιούσε το κινητό του κάθε μέρα για 30 λεπτά το πολύ. Αυτός θα ήταν ο χρόνος που θα είχε για όλα όσα ήθελε να κάνει. Τί ήταν αυτό που παρατήρησε τελικά; Πρώτον, το εύρος της προσοχής του μεγάλωσε και μπορούσε να εστιάσει καλύτερα αλλά και πιο εύκολα από ότι πριν το πείραμα.  Επίσης, είχε περισσότερες ιδέες και σχέδια για το μέλλον. Καταλαβαίνουμε ότι η απλή αυτή απαλλαγή μιας συσκευής κατάφερε να επιφέρει στον Chris αυτά τα τρία αποτελέσματα. Στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρεται στο ερώτημα το πως επηρεάζει η τεχνολογία την προσοχή μας και την ικανότητα να εστιάζουμε.

Η έρευνα γύρω από αυτό το κομμάτι έχει απόδειξη ότι «όταν εργαζόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή ειδικά όταν το τηλέφωνα μας είναι κοντά, εστιάζουμε σε ένα μόνο πράγμα για μόλις 40 δευτερόλεπτα πριν προχωρήσουμε σε κάτι άλλο». Ο λόγος που συμβαίνει αυτό αναφέρει ο Chris δεν είναι απλά ότι ο εγκέφαλος μας αποσπάται, αλλά επειδή ο εγκέφαλος μας είναι υπερβολικά διεγερμένος και είναι σαν να αναζητά την απόσπαση της προσοχής. Το ερώτημα είναι γιατί; Η απάντηση λοιπόν είναι ότι υπάρχει ένας μηχανισμός στο μυαλό μας που ονομάζεται «novelty bias» με τον οποίο το μυαλό μας ανταμείβει με μία δόση ντοπαμίνης, την γνωστή ουσία της ευχαρίστησης. O Chris αναφέρει ένα παράδειγμα: «όταν ελέγχουμε το Facebook αυτή η ντοπαμίνη περνάει από το μυαλό μας. Και έτσι, όχι μόνο λαχταρούμε την απόσπαση της προσοχής, αλλά το μυαλό μας μας ανταμείβει για την αναζήτηση και την εύρεση της απόσπασης της προσοχής στην πρώτη θέση».

Στην ομιλία του αναφέρει ένα απόσπασμα του JRR Tolkien όπου λέει ότι:  “Not all those who wander are lost.” Θέλοντας έτσι να πει ότι οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται όταν δεν εστιάζουμε σε κάτι. Στην συνέχεια, μιλάει και για μία άλλη λειτουργία,όταν αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί, την «scatter focus». Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι το μυαλό μας περιπλανάται για να σκεφτεί το μέλλον περισσότερο από το παρελθόν και το παρόν μαζί με ποσοστό να ανέρχεται στο 48% του χρόνου. Στο τέλος μας αναφέρει ο Chris δύο θεμελιώδεις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε με την πρώτη να είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε πως πρέπει να ταιριάξουμε περισσότερο κάπου αλλά να δώσουμε περισσότερο χώρο στον εαυτό μας. Η δεύτερη αλλαγή είναι να μην νομίζουμε ότι η απόσπαση της προσοχής αποτελεί εχθρό της εστίασης καθώς δεν είναι παρα μόνο ένα σύμπτωμα λόγω του ότι το μυαλό μας είναι υπερβολικά διεγερμένο.

Αυτή η ομιλία είναι πολύ βοηθητική γιατί αντιλαμβανόμαστε το πως επηρεάζεται η ζωή μας και πως μπορούμε με απλά πράγματα να αλλάξουμε βοηθώντας έτσι τον εαυτό μας. Εμένα με βοήθησε να αντιληφθώ ότι όντως το κινητό είναι ένα μέσο που μας καταναλώνει πολύτιμο χρόνο της ζωής μας και μου λύθηκε η απορία γιατί όταν θέλω να διαβάσω για παράδειγμα είναι τόσο εύκολο να αποσπάσει η προσοχή μου έχοντας φυσικά δίπλα το κινητό μου. Είναι επίσης τόσο εκθαμβωτικό να μαθαίνουμε τόσες πληροφορίες για το πως λειτουργεί ο νους μας σε τέτοιες περιπτώσεις, πληροφορίες που ούτε καν μας περνούσαν από το μυαλό.

Ένα απόσπασμα που μου έμεινε από όλη την ομιλία είναι: «If there’s one thing that I have found to be true after doing this deep dive into this world on how we focus, it’s that the state of our attention is what determines the state of our lives.» – Chris Bailey

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.