Γυναικεία Ενδυνάμωση

10 tips από γυναίκες – ηγέτες I Πώς θα χτίσεις μια επιτυχημένη καριέρα

10 tips από γυναίκες - ηγέτες

10 tips από γυναίκες – ηγέτες

Πώς θα χτίσεις μια επιτυχημένη καριέρα

Της Κατερίνας Παπαγιάννη

Για πολλούς, ο ρόλος που θα ακολουθήσει  μια γυναίκα στη ζωή της, υπάγεται στα «πρέπει» της κοινωνίας και μάλιστα είναι ήδη προδιαγεγραμμένος για αυτήν. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο UniGreat θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτή τη μάχη έναντι των στερεοτύπων και υπέρ της ισότητας και της αλλαγής είμαστε όλοι μαζί! Η γυναίκα έχει το δικαίωμα να χαράζει τη δική της πορεία, με τις δικές της δυνάμεις και ικανότητες. Εξάλλου, ήδη πολλές γυναίκες έχουν ανέλθει στην κορυφή μιας επιχείρησης και τώρα οι ιστορίες τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλες εμάς. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές από γυναίκες – πρότυπα, καταξιωμένες στο χώρο τους.

Ξεκίνα πριν νιώσεις έτοιμη

Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα νιώσεις 100% έτοιμη ή προετοιμασμένη, ούτε θα φύγει ολοκληρωτικά το αίσθημα φόβου που νιώθεις. Αυτό που πρέπει να σκέφτεσαι είναι πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις σε έναν χρόνο από τώρα, εάν ξεκινήσεις την προσπάθεια σήμερα. Ο βασικότερος παράγοντας της επιτυχίας είναι η προσπάθεια. Δεν μπορείς να καταφέρεις κάτι, εάν δεν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις. Η αυτό-αμφισβήτηση και ο φόβος, είναι οι εχθροί της επιτυχίας. Δεν μπορείς να αφήσεις τις αμφιβολίες που έχεις, να σε κρατάνε πίσω. Αυτές οι αμφιβολίες σκοτώνουν πολλά περισσότερα όνειρα, απ’ ότι η αποτυχία. Δώσε, λοιπόν, στα όνειρα σου την ευκαιρία που τους αξίζει, απλά ξεκινώντας.

[Sarah Paiji Yoo, Founder και CEO της Blueland]

Ξεκίνα από εδώ που είσαι

Μπορούμε να πετύχουμε κάθε μας στόχο, κάνοντας απλά ένα βήμα τη φορά. Είναι πολύ σύνηθες να πέφτουμε στην παγίδα της «υπερπροσπάθειας». Τι σημαίνει αυτό; Επωμιζόμαστε πολλούς, μεγάλους και απαιτητικούς στόχους ταυτόχρονα, γιατί νιώθουμε είτε πίεση είτε πως έτσι θα είμαστε πιο αποτελεσματικές. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να επεξεργαστεί νέες πληροφορίες, να προσαρμοστεί στις συνθήκες και εν τέλει να οργανώσει τις υποχρεώσεις του βάσει του άτυπου κανόνα «ένα βήμα τη φορά».

[Lestraundra Alfred, Founder και host του Podcast “Balanced Black Girl”]

Διατήρησε Growth Mindset

Τι είναι όμως αυτό? Να έχεις Growth Mindset σημαίνει να μην αφήνεις τον ίδιο σου τον εαυτό να σε περιορίζει. Είναι η διαρκής επιθυμία για δημιουργία, για εξέλιξη, για απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Είναι η διάθεση να μετατρέπεις προκλήσεις σε ευκαιρίες, να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να κάνεις πολλές ερωτήσεις μέχρι να διαμορφώσεις τη δική σου γνώμη. Παράλληλα, να είσαι ανθεκτική στην αποτυχία και την κριτική αλλά και να τις λαμβάνεις ως feedback για να συνεχίσεις ακόμα πιο δυνατή. Πρέπει να επικεντρώνεσαι στο πως θα μάθεις και θα εξελιχθείς και όχι στο τι ρόλο θα έχεις στη συνέχεια. Δώσε βάση στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά σου, ακόμα κι αν δεν συνδέονται άμεσα με τον απώτερο στόχο σου, καθώς έτσι χτίζεις μια γερή βάση που θα αποτελέσει τα θεμέλια των γνώσεων και δυνατοτήτων που θα αξιοποιήσεις στη μετέπειτα ζωή και καριέρα σου.

[Kim Caldbeck, Chief Marketing Officer στην Coursera]

Να λες “Ναι” και “Όχι” με στρατηγικό τρόπο

Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, κάνε μια παύση, σκέψου τι θέλεις πραγματικά να κάνεις με τη ζωή σου και ρώτα τον εαυτό σου εάν το κάνεις αυτό τώρα ή εάν δουλεύεις προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε σου κίνηση πρέπει να είναι ένα στρατηγικά σχεδιασμένο βήμα προς τον απώτερο στόχο σου, προς το όνειρό σου. Εάν χρειάζεσαι βοήθεια να μην παρεκκλίνεις από το πλάνο σου, σκέψου τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλεις να κατορθώσεις σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και έπειτα πες “Όχι” σε οτιδήποτε σε βγάζει εκτός πορείας. Φυσικά, μην ξεχνάς να λες “Ναι” σε νέες εμπειρίες. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα γνωρίσεις, τι θα μάθεις και σε τι κατορθώματα μπορεί αυτή η κίνηση να σε οδηγήσει.

[Imme Chan, Sales Manager στην Google]

Επαναπροσδιόρισε την απόρριψη

Κάθε πιθανή απόρριψη, κρύβει μέσα της κάποιο όφελος. Σε βοηθάει να μάθεις, να προσαρμοστείς και να εξελιχθείς. Σίγουρα, το θετικό feedback μας κάνει όλους να νιώθουμε καλύτερα απ’ ότι ένα αρνητικό. Όμως, εάν υιοθετήσουμε έναν τρόπο σκέψης που όχι απλά δέχεται το αρνητικό feedback ή την απόρριψη, αλλά μάλιστα τα καλωσορίζει ως ευκαιρία επιμόρφωσης θα δούμε ότι μακροπρόθεσμα μας ωφελεί  πολύ περισσότερο, καθώς μας κάνει πιο δυνατές. Η απόρριψη σε ωθεί να κάνεις μια ανασκόπηση της κατάστασης, να αντιληφθείς τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά, να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου και να χρησιμοποιήσεις αυτές τις γνώσεις ώστε να γίνεις καλύτερη στο μέλλον. Γι’ αυτό λοιπόν μην φοβάσαι την απόρριψη. Και μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου εάν αποτύχεις. Μην προσπεράσεις ποτέ μια ευκαιρία να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

[Michelle Songy, Founder και CEO της Press Hook]

Δες την ευκαιρία στην αλλαγή πορείας

Δεν υπάρχει τίποτα επικριτέο στο να αλλάξεις επαγγελματική κατεύθυνση εάν συνειδητοποιήσεις ότι το επάγγελμα που επέλεξες στην αρχή της πορείας σου, εν τέλει δεν σου ταιριάζει. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση, όλα είναι μια ευκαιρία να μάθεις κάτι νέο για τον εαυτό σου. Σε περίπτωση αλλαγής καριέρας, είναι πολύ σύνηθες να σε κατακλύζουν οι αμφιβολίες και η αυτο-αμφισβήτηση. Κυριαρχούν σκέψεις στο μυαλό σου όπως “Μήπως κάνω λάθος;”, “Μήπως δεν τα καταφέρω σε αυτό το αντικείμενο;”. Το μόνο που σε κρατάει πίσω είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Πρέπει να πιστέψεις στην απόφαση σου και να την κάνεις πράξη.

[Angela Kim, Chief Product Officer στην Chief]

Δημιούργησε ένα αρχείο ‘Είμαι υπέροχη”

Πολλές γυναίκες πάσχουν από το γνωστό σε όλους μας Σύνδρομο του Απατεώνα. Νιώθουν, δηλαδή, πως η επιτυχία τους δεν τους αξίζει, δεν την κέρδισαν, ήταν περισσότερο θέμα τύχης, παρά των ικανοτήτων τους. Μάθε να καταπολεμάς αυτές τις σκέψεις, αυτή τη φωνή στο μυαλό σου που υποβιβάζει τα κατορθώματά σου και σε κάνει να νιώθεις υπερεκτιμημένη. Πολλές φορές είναι δύσκολο να υπενθυμίζεις συνέχεια στον εαυτό σου ότι είσαι άξια και ικανή. Γι’ αυτό κράτα αποδείξεις. Δημιούργησε ένα αρχείο στο οποίο θα αποθηκεύεις θετικά σχόλια, θετικό feedback για τις επιδόσεις και τη δουλειά σου. Σε αυτό, θα μπορείς να ανατρέχεις κάθε φορά που αμφιβάλλεις για τις ικανότητες σου, που χρειάζεσαι μια βοήθεια να θυμηθείς πόσο αξίζεις και πόσο υπέροχη είσαι.

[Natasha Davidson, Chief Marketing Officer στην Coursera]

Μην διστάσεις να ψάξεις έναν/μία μέντορα

Το να έχεις πάντα μια λύση για όλα δεν είναι ποτέ η λύση -και μάλιστα είναι αδύνατον. Το μυστικό, είναι να ξέρεις να κάνεις σωστές ερωτήσεις. Η πρόκληση είναι να βρεις το σωστό άτομο να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις. Ο μέντορας θα σε καθοδηγήσει πως να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια που τυχόν αντιμετωπίζεις και θα σε βοηθήσει να εκτοξεύσεις την καριέρα σου. Το βασικότερο στοιχείο αυτής της αλληλεπίδρασης είναι φυσικά, η εμπιστοσύνη. Βρες ένα άτομο από τον περίγυρο σου που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι θα φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Βέβαια, εάν δεν υπάρχει ένα τέτοιο άτομο στον περίγυρο σου, και πάλι υπάρχει λύση! Σκέψου και κάνε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ιδανικά ο μέντορας σου. Αυτό που έχεις να κάνεις τώρα είναι να δικτυωθείς. Μίλα με κάποιον συνάδελφο, κάποιον προϊστάμενο ή μπορείς ακόμα να κάνεις και μια έρευνα στο LinkedIn.

[Amira Barger, Executive Vice President της Edelman]

Βρες τις αξίες σου

Σκέψου τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα, ποιες είναι οι αξίες που σε παρακινούν. Αυτό πρέπει να έχεις σαν γνώμονα όταν επιλέγεις ένα εργασιακό περιβάλλον. Ο χώρος στον οποίο εργάζεσαι πρέπει να σε εμπνέει, να ικανοποιεί τις αξίες σου και να σου επιτρέπει να τις κυνηγάς. Εξάλλου, εάν χτίσεις μια εργασιακή εμπειρία με επίκεντρο την ψυχική σου ευεξία, στο τέλος θα δεις ότι θα αποδίδεις πολύ καλύτερα και θα εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

[Jaime Koppel, Founder του Bilingual Education for Central America]

Συνέχισε να μαθαίνεις νέα πράγματα

Στη ζωή δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε. Έτσι, εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία ώστε να μαθαίνεις λίγα πράγματα κάθε μέρα για τον κλάδο των ενδιαφερόντων σου. Αφιέρωσε λίγα λεπτά από το χρόνο σου να ενημερωθείς για εξελίξεις στον κλάδο σου, μάθε από influencers ή experts. Αυτή η πολύ απλή κίνηση, μπορεί να έχει πολύ μεγάλο θετικό αντίκτυπο στη μετέπειτα καριέρα σου. Ιδίως αν σκεφτείς ότι θα αναπτύξεις αυτοπεποίθηση για να επικοινωνείς αποτελεσματικά σε συνεντεύξεις αλλά και με νέους συναδέλφους. Αυτή η σταδιακή αλληλεπίδραση με τον τομέα ενδιαφέροντος σου, σε προετοιμάζει ώστε να μπορείς να παρατηρείς αναδυόμενα μοτίβα και τάσεις, αλλά και να επεκτείνεις τον τρόπο σκέψης σου πέρα από τον τωρινό σου ρόλο. Είναι λογικό να μην μπορείς να δουλέψεις σε κάθε εταιρεία στον κόσμο, αλλά τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να αξιολογείς κριτικά την κάθε επιχείρηση, να αντιληφθείς ποια είναι πραγματικά τα άτομα που δουλεύουν σε αυτές, ποιο είναι το κίνητρο ή το όραμα τους.

[Divya Hillier, SEO Manager στην Coursera]

Ο δρόμος προς την έμφυλη ισότητα είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος και μαζί μπορούμε να τον διανύσουμε πιο εύκολα. Η αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας, γι’ αυτό και πρέπει να θυμάσαι πως ο τρόπος που γίνεσαι αντιληπτή από τον κόσμο αντανακλάται από τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις εσύ τον εαυτό σου. Ξεκίνα να εστιάζεις στα προτερήματα και τις δυνάμεις σου που σε κάνουν να ξεχωρίζεις και θα δεις πως και άλλες γυναίκες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Γιατί μην ξεχνάς… η δύναμη είναι γένους θηλυκού.

Πηγή:https://www.coursera.org/articles/career-tips-from-women-in-leadership?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=WHM_article_careertipsfromwomeninleadership_03022022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.