UncategorizedΠροτάσεις ΒιβλίωνΨυχική Υγεία

Το Δώρο του Θυμού

Το Δώρο του Θυμού

Του Πέτρου Γκανάτσιου

Η ιστορία του βιβλίου “Το Δώρο του Θυμού” διεξάγεται σε ένα χωριό της Ινδίας, το Σεβαγκράμ, όπου ο σπουδαίος φιλόσοφος Μαχάτμα Γκάντι μέσω του βίου του, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόταν τον κόσμο, έδωσε λύσεις σε προβλήματα μείζονος σημασίας στις ζωές των ανθρώπων. Στο βιβλίο, υπάρχουν έντεκα ενότητες, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως έντεκα διαφορετικές ιστορίες, όλες με ένα βαθύτερο νόημα και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μαθήματα ζωής.

Ο Γκάντι προέτρεπε τους ανθρώπους να «Γίνουν η αλλαγή που θέλουν στον κόσμο», εμπνέοντάς τους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και αυτή η αλλαγή θα είχε θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία. Ακόμη και κατά την διάρκεια δύσκολων εποχών, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν και έχουν συναισθήματα θυμού, απόγνωσης, αδικίας και κατάθλιψης, πρέπει να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τις καταστάσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντλούν το θετικό στοιχείο από κάθε κατάσταση. Εκεί όπου η κατάσταση φαίνεται δυσοίωνη, τότε θα έρθει το φως.

Ο ίδιος υποστήριζε πως «Ο θυμός είναι για τους ανθρώπους, ό,τι είναι τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα – σε βοηθάει να προχωράς μπροστά και να ανακαλύπτεις νέα πράγματα για τον κόσμο». 

Μια ιστορία είναι αρκετή για να καταλάβουμε την σοφία του Γκάντι, καθώς ως νέος βίωσε την εμπάθεια των ανθρώπων και αυτό τον γέμιζε με θυμό. Με το πέρασμα του χρόνου, κατάλαβε, ότι η εκδίκηση δεν θα μπορούσε να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε έναν αγώνα, μέχρι το τέλος της ζωής του, ενάντια στις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις, αντιμετωπίζοντας το θυμό με αγάπη και καλοσύνη.

Έτσι ακριβώς ενήργησε και στην παρακάτω ιστορία: η οικοτεχνία αποτελούσε παράδοση στην Ινδία και οι μεγάλες υφαντουργίες της Μ. Βρετανίας προμηθεύονταν από τη Ινδία βαμβάκι σε χαμηλό κόστος, το επεξεργάζονταν και πουλούσαν ύφασμα στους Ινδούς σε υψηλές τιμές. Οι Ινδοί μη μπορώντας να αγοράσουν τα ακριβά υφάσματα κυκλοφορούσαν με κουρέλια, κι αυτό γέμισε όλο τον λαό με θυμό και οργή. Ο Γκάντι, ως ηγέτης της φυλής δεν εναντιώθηκε στην Μ. Βρετανία, αλλά ξεκίνησε ο ίδιος να υφαίνει και με αυτό τον τρόπο παρακίνησε όλες τις οικογένειες να κάνουν το ίδιο και να μην έχουν ανάγκη τα ακριβά υφάσματα της Μ. Βρετανίας.

Αυτή η ενέργεια μπορεί να συνοψιστεί με την παρακάτω αντιστοιχία: «Όταν χρησιμοποιούμε έξυπνα το ηλεκτρικό ρεύμα βελτιώνουμε τη ζωή μας, αν όμως το χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο, μπορεί να χάσουμε τη ζωή μας. Αντίστοιχα, πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σοφά τον θυμό μας, για το καλό της ανθρωπότητας».

Αυτά και άλλα πολλά, ήταν τα διδάγματα που ο Γκάντι προσπαθούσε να μεταδώσει στους ανθρώπους και τα περιγράφει μέσα στο βιβλίο «Το Δώρο του Θυμού» ο Αρούν Γκάντι, εγγονός του Μαχάτμα. Όσο οξύμωρος και γεμάτος ερωτηματικά κι αν μας φαίνεται ο τίτλος του βιβλίου, είναι μια πολύ καλή επιλογή για όλους όσους επιθυμούν μια θετική αλλαγή στον εαυτό τους. Διαβάζοντάς το, θα προβληματιστείτε με πολλά πράγματα και σίγουρα θα δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια. Θα γνωρίσετε τους εαυτούς σας καλύτερα, θα ανακαλύψετε τα δυνατά σας σημεία και θα εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα εφόδια, έτσι ώστε οι δύσκολες καταστάσεις να μην σας τρομάζουν, αλλά να είστε σε θέση να τις διαχειριστείτε και να βγείτε νικητές!   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.