TedTalks

Οι νέοι και το ταξίδι της αναζήτησης εργασίας

Οι νέοι και το ταξίδι της αναζήτησης εργασίας

Της Αφροδίτης Τζουγανάκη

Ξεκινώντας διστακτικά τα  βήματα σου στον ενήλικο κόσμο, διανύεις τα φοιτητικά σου χρόνια, για κάποιους τα πιο όμορφα της ζωής σου, αδημονώντας για όσα σου επιφυλάσσει το μέλλον. Έτσι, εφοδιάζεις τον εαυτό σου με γνώσεις και εμπειρίες αξιοποιώντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι και σταδιακά βαδίζεις προς την ολοκλήρωση των σπουδών σου. Φτάνεις λοιπόν σε αυτό το σημείο, από όπου τόσοι πέρασαν και άλλοι τόσοι θα βρεθούν, όπου κλείνοντας έναν κύκλο ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς, χωρίς πολλές υποχρεώσεις, καλείσαι να ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο ζωής , αυτό της εργασίας, της επαγγελματικής σου καριέρας και να απαντήσεις σε ερωτήματα που καιρό τώρα πρωταγωνιστούν στις σκέψεις σου : θα βρω δουλεία ; ποιο επάγγελμα μου ταιριάζει; τι απολαβές θα έχω;

Αυτή η νέα πραγματικότητα της ανεξαρτησίας και των ευθυνών ίσως να διαμορφώνεται για εσένα λίγο διαφορετική από τις προσδοκίες σου, με το αίσθημα του άγχους και της ανασφάλειας να συνοδεύουν τα όνειρα και όσα θες να επιτύχεις. Οι επιταγές της σύγχρονης αγοράς εργασίας, στις οποίες ο καθένας μας καλείται να ανταπεξέλθει , εμφανίζονται αν μη τι άλλο  ιδιαίτερα απαιτητικές, με τη εξειδίκευση και την όσο δυνατόν επαρκέστερη κατάρτιση να πρωταγωνιστούν. Ο ανταγωνισμός στον εκάστοτε κλάδο εργασίας ακμάζει, καθιστώντας απαραίτητη την εκβάθυνση στο αντικείμενο ενδιαφέροντος του καθενός με την απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, ξένων γλωσσών και άλλων soft skills. Παράλληλα, πολλοί νέοι επιλέγουν το εξωτερικό ως πεδίο ανάπτυξης των ικανοτήτων τους, φαινόμενο γνωστό και με τον  κοινωνικοοικονομικό όρο Brain Drain,  καθώς οι δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει η χώρα μας δεν φαίνονται επαρκείς ώστε να τους κρατήσουν εδώ.

Αναλογιζομένων των παραπάνω, είναι εύλογο να σου γεννούνται διαφόρων ειδών ερωτηματικά για το μέλλον σου στον εργασιακό χώρο, ακόμη και αβεβαιότητα για το πώς θα καταφέρεις να βρεις την θέση σου σε αυτόν. Στην προσπάθεια σου να απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, τολμώντας τις πρώτες σου συνεντεύξεις, αναζητώντας τι σου ταιριάζει και τι όχι, ίσως ανακαλύψεις από νωρίς τις κλίσεις σου, ίσως και όχι. Μην απογοητευτείς. Ακόμη και στην απόρριψη που ίσως έρθει, μην εμείνεις στην ενδεχόμενη «αποτυχία» σου, επικεντρώσου σε εσένα, τις δυνατότητες που διαθέτεις. Ακόμη κι αν η εργασία που κατόρθωσες να εξασφαλίσεις σου καλύπτει τα προς το ζην, αλλά δεν σε ικανοποιεί, μην συμβιβαστείς. Αν δεν νιώθεις παραγωγικός/ή ψάξε για εκείνο που θα σε γεμίζει, για ένα περιβάλλον που θα ενισχύει την επαγγελματική σου βελτίωση.

Στο ταξίδι αυτό που ξεκινάς , μην εκκινείς με αφετηρία τα πρέπει που σου επιβάλλει η κοινωνία μας, τα ηλικιακά όρια που θα «πρέπει» να έχεις επιτύχει. Προσπάθησε να απολαύσεις την αναζήτηση σου αυτή, παρόλα τα εμπόδια που θα συναντήσεις, επιλέγοντας με βασικό κριτήριο τα δικά σου όνειρα και προσδοκίες. Και σε όλες τις στιγμές που θα νιώσεις χαμένος/η , αγχωμένος /η  και θα αμφισβητήσεις εσένα, τις ικανότητες και τις επιλογές σου, αναλογίσου πόσοι ακόμη νέοι, όπως εσύ,  βιώνουν παρόμοιους προβληματισμούς, δυσκολίες και αβεβαιότητες. Αναλογίσου όσα κατάφερες έως τώρα και συνέχισε να προσπαθείς, ίσως να είναι κι ο  μόνος τρόπος να ανακαλύψεις που θέλεις να οδηγηθείς.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.