Προσωπικές ΙστορίεςΣυμβουλές

Άγχος – Μην το αφήνεις να σου δυσκολεύει τη ζωή

Άγχος – Μην το αφήνεις να σου δυσκολεύει τη ζωή

Του Πέτρου Γκανάτσιου

Κάτι πολύ συνηθισμένο το οποίο ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και δεν μας αφήνει να χαρούμε απλές και καθημερινές στιγμές της ζωής μας είναι το άγχος. Ας το πάρουμε από την αρχή, από την παιδική κι εφηβική μας ηλικία θα δούμε πως είτε λίγο είτε πολύ αγχωνόμασταν για τα μαθήματα στο σχολείο, τους βαθμούς, τα διαγωνίσματα, τι εξετάσεις κ.ά. Μετά, άγχος είτε για τις πανελλήνιες είτε για το μέλλον μας μετά το σχολείο. Στη συνέχεια άγχος για τα μαθήματα στη σχολή και την εξεταστική και αφού τελειώσαμε τη σχολή άγχος για το επαγγελματικό μας μέλλον. Ας το πιάσουμε από μια άλλη σκοπιά, όλο αυτό το άγχος στην ουσία τι μας πρόσφερε; Μας πρόσφερε κάτι θετικό, δηλαδή είπαμε κάποια φορά στη ζωή μας «Ευτυχώς που είχα άγχος στις εξετάσεις και έτσι πέρασα το μάθημα»; Το άγχος ίσα ίσα μας παίρνει ενέργεια, θολώνει το μυαλό και την κρίση μας και κάνουμε πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα κάναμε. Έχουμε χάσει στιγμές από τη ζωή μας χωρίς να τις απολαμβάνουμε, στιγμές που δεν θα γυρίσουν πίσω. 

Πέρυσι ξεκίνησα μαθήματα αγγλικών για να πάρω το proficiency. Ήταν μια πολύ αγχωτική περίοδος της ζωής μου και τα εξ’ αποστάσεως  μαθήματα σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των υπόλοιπων μαθητών του τμήματος επιδείνωναν την κατάσταση. Πριν ξεκινήσω τα μαθήματα, το επίπεδο των αγγλικών μου δεν ήταν πολύ καλό, προσπαθούσα πολύ όμως, διάβαζα πολύ και έκανα συνεχώς επαναλήψεις. Από την πρώτη μέρα των μαθημάτων η καθηγήτρια μας έλεγε μια φράση «Enjoy the process». Με αυτή τη φράση ήθελε να μας πει να αντιμετωπίζουμε τα μαθήματα, τις ασκήσεις και γενικότερα την όλη διαδικασία με ενθουσιασμό και να ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε, να μην το βλέπουμε ως αγγαρεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, αυτή η φράση με γέμιζε με θάρρος και απέβαλε το άγχος από μέσα μου. Καθώς περνούσε ο καιρός και αφού διάβασα σκληρά καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας, έφτασαν οι εξετάσεις. Λίγες ημέρες πριν, κάναμε τεστ κι έκανα αδικαιολόγητα λάθη, ήξερα τις σωστές απαντήσεις και το άγχος μου ήταν τόσο μεγάλο που μου θόλωνε το μυαλό. Με λίγα λόγια αυτοκαταστρεφόμουν. 

Το ίδιο έγινε κι όταν ξεκίνησαν οι εξετάσεις. Μπήκαμε στην αίθουσα και ξεκίνησε ο χρόνος για να λύσουμε τα θέματα. Εγώ πάγωσα και από το πολύ άγχος που είχα, δεν άκουσα τα όσα είχαν ειπωθεί ήδη στο ακουστικό μέρος των εξετάσεων (listening). Εκείνη την ώρα μου ήρθε στο μυαλό αυτή η φράση. «Enjoy the process». Σκέφτηκα πως αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να μου συμβαίνει κάθε μέρα, έτσι άλλαξα πολύ γρήγορα την προσέγγισή μου στην διαδικασία των εξετάσεων.

Ακόμα και αυτήν την εμπειρία ήθελα να τη ζήσω στο έπακρο, να την απολαύσω και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Έτσι, για άλλη μια φορά το άγχος έφυγε και εξοπλίστηκα με θάρρος.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας δεν ήταν μόνο το πτυχίο που εν τέλει τα κατάφερα να το πάρω, αλλά και η οπτική γωνία που αντιμετωπίζω πλέον όλες τι καταστάσεις στη ζωή μου, όσο αγχωτικές και δύσκολες είναι, μέσω αυτής της φράσης. Όλες τις καταστάσεις από εκεί και πέρα, ακόμα και αν μου προκαλούν άγχος και φόβο, τις βίωνα και συνεχίζω να τις βιώνω ως ένα μοναδικό ταξίδι.

Αν σκεφτούμε πως μας απομένουν 48 ώρες ζωής θα θέλαμε να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα έτσι ώστε αν τελειώσει «το ταξίδι που λέμε ζωή», να είμαστε χαρούμενοι και σίγουρα όχι αγχωμένοι. Η ζωή είναι πολύ μικρή και το νήμα της δεν ξέρουμε πότε θα κοπεί γι’ αυτό οφείλουμε στους εαυτούς μας να μην τους δηλητηριάζουμε με άγχος, αλλά να τους εξοπλίζουμε με θάρρος και να απολαμβάνουμε το κάθε ταξίδι όσο δύσβατες κι αν είναι οι διαδρομές, γιατί σίγουρα η θέα όταν φτάσουμε στον προορισμό μας θα μας ανταμείψει για τους κόπους μας.

Και θα κλείσω με την φράση: Enjoy the process, enjoy your life!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.